İLGİLİ BABALIK
İÇİN NE YAPIYORUZ ?
İÇİN NE YAPIYORUZ ?
AÇEV olarak ilgili babalığın yaygınlaştırılması için birçok alanda farklı çalışmalar yapıyoruz.
Türkiye’de ilk kez yapılan Babalık Araştırması’nın çarpıcı sonuçlarını paylaşırken, ilgili babalığın önemini anlatıyor, ilgili babalığı destekleyici yeni politikaların önemini vurguluyoruz.
Şu ana kadar 60 bin babaya ulaşan Baba Destek Programı ile babaları bilinçlendirirken, ‘Babalık Anları’ sergimizde ilgili babaların en güzel anlarını en doğal ortamlarında fotoğraflayıp il il gezdiriyoruz.
En önemli temsilcilerimizin ilk iş babalık diyen gönüllülerimiz olduğunu biliyor, Türkiye’nin her bir bölgesinde çoğalarak büyüyoruz.
Türkiye’de Babalığı Anlamak Serisi
İlgili babalığın güçlenmesi ve yaygınlaşmasında etkili olabilecek tüm paydaşlarımız için bilimsel veriler üretmek amacıyla Türkiye’de Babalığı Anlamak Serisi’ni geliştirdik.
Türkiye’de Babalığı Anlamak Serisi’nin temel amacı, Türkiye’de babalığın uygulanma biçimlerini, kaynaklarını, edinilme-aktarılma yollarını ve erkeklikle ilişkisini anlamak ve elde edilen bu veriler ışığında babalığa etkisi olan tüm paydaşlar için öneri zemini oluşturuyor. Bu seri Türkiye’de Babalık Araştırması başta olmak üzere farklı araştırma ve incelemeler içeriyor. Serinin yayınların ilki Türkiye’de Babalık ve İlgili Babalığın Belirleyicileri, ikincisi Ebeveynlik, Erkeklik ve Çalışma Hayatı Arasında Türkiye’de Babalık ve son olarak Türkiye’de Erkeklik ve Babalık Halleri raporlarından oluşuyor.
İlk İş Babalık Kampanyası
Babayım Kampanyası
Babaların erken yaşlardan itibaren çocuklarının bakım ve gelişiminde sorumluluk alması, çocuklarıyla iletişimlerinin artması, ülkemizde ilgili babalık davranışlarının benimsenmesi ve yaygınlaşması için “İlk İş Babalık” diyerek 1 yıl önce yola çıktık.
Ailede, mahallede, arkadaş arasında, iş yerinde ilgili babalık için destekleyici ortamlar oluşturmak üzere yayınlar çıkardık; eğitimler, seminerler, sohbetler, sergiler, şenlikler ve sosyal medya kampanyaları düzenledik.
Şimdi sizi, “Babayım” diyen tüm babaların, çocuklarını eşitlikçi ve şiddetten uzak bir ortamda büyütebilmeleri için başlattığımız kampanyaya destek olmaya çağırıyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşı olan, çocuğunu incitmeyen, onun okul çantasını ve yemeğini hazırlayan, ona kahraman yerine iyi örnek olmak isteyen babaların sayısının artması için…
Çünkü biliyoruz ki; “Evinde şiddet yerine şefkat olan, sevgi olan, eşitlik olan çocuk, daha sağlıklı büyür, kendine güvenen bir birey olur.”
Babalık Anları Sergisi
İsveç ve Türkiye’den 20’şer baba… Coğrafyalar, kültürel kodlar, ekonomik koşullar; her şey çok farklı… Ancak bu 40 babanın kocaman bir ortak noktası var: İlk işlerinin babalık olduğunu çok iyi biliyorlar. Çocuklarının kahvaltılarını hazırlıyorlar, en sevdiği masalları tekrar tekrar anlatmaktan hiç çekinmiyorlar, çocuklarını sırtlarına alıp ev temizliği yapıyorlar. Ahmet Görsev ve Zeynep Sezerman’ın fotoğrafladığı Türkiye’den 20 ilgili babanın ‘babalık anları’na, ödüllü fotoğrafçı Johan Bävman’ın tüm dünyada ses getiren ‘Swedish Dads’ sergisinden babalık manzaraları eşlik ediyor.
“İlk İş Babalık” kampanyamızın en heyecan verici etkinliklerinden “Babalık Anları” sergimiz 7 Haziran 2017’de İsveç Başkonoslosluğu’nun desteğiyle İstanbul Galeri Işık Teşvikiye’de ziyarete açıldı. 1 yıl boyunca, 9 il ve 23 farklı mekanda devam eden sergi 175.000 ziyaretçiye ulaştı.
BABA DESTEK PROGRAMI (BADEP)
Tüm bilimsel araştırmalar ilgili babaların çocukların gelişimindeki önemine işaret ediyor. Bütün babalar aile içinde demokratik ilişkiler kurabilsin, çocuğunun gelişiminin her aşamasında eşit sorumluluk alsın, onun ihtiyaçlarını bilsin ve sevgisini göstermekten çekinmesin diye bu programı oluşturduk ve 1996 yılında BADEP’i uygulamaya başladık.
Biliyoruz ki bütün babalar çocuklarını sevip, onlarla ilgilenmek istiyor ancak bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Yaptığımız “Türkiye Babalık Araştırması”na göre babaların yüzde 58’i ilk baba olduklarında ne yapacağını bilemiyor. Günün büyük bölümünü çocuğundan uzak geçiren babalar, evde olduklarında da çocuklarıyla iletişim kurmakta zorlanıyorlar. Öyle ki babaların yüzde 38’i babalıkla ilgili bir eğitime katılmak istediğini söylüyor.
10/13 hafta süren program için babalarla haftada bir akşam iki saatliğine toplanıyoruz. Oturumlarda babalara, grup tartışmaları, örnek olay çalışmaları, hikâyeler ve oyunlar aracılığıyla çocuğun sosyal, duygusal, bedensel, cinsel ve zihinsel gelişimine yönelik eğitimler veriyoruz. Bir baba grubunun oluşması için 15 ila 20 babanın katılımı gerekiyor. 3-11 yaş arasında çocuğu/çocukları olan tüm babalar programa ücretsiz olarak katılabiliyorlar.
BADEP, AÇEV gönüllü eğitmenleri tarafından yerel ortaklıklarla Türkiye’nin birçok yerinde uygulanıyor. Size en yakındaki eğitimlerden haberdar olmak için ilkisbabalik@acev.org’a e-posta atabilir ya da Genel Merkezimizi (0212 2134220) arayabilirsiniz.
*Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Şiddete Son Verme Fonu, (The UN Trust Fund to End Violence against Women (UN Trust Fund)) kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddete ulusal ve yerel düzeyde son vermeyi hedefleyen tek küresel hibe oluşturma mekanizmasıdır. Sağlanan fonlar, amaca yönelik tasarlanmış ve sürdürülebilir bir etkiye sahip olan girişimleri desteklemektedir.